Sunday, April 22, 2007

Försenad konsumtionsdebatt

Per Wirtén kommenterar lyxkonsumtionsdebatten och menar att problemet snarare är att allt är för billigt än att det är för dyrt. Detta är ju i mångt och mycket ett riktigt påpekande. Priserna på kläder är i princip de samma idag som för 30 år sedan, så i reella tal har kläder blivit en hel del billigare, vilket inte skulle vara möjligt om kläderna inte producerades av mycket billig arbetskraft.

Innebär detta att kläder som är producerade under bra omständigheter måste vara mycket dyrare och innebär det att vi som konsumenter måste vara beredda att betala ett högre pris? Nej. För det första så är lönekostnaden i produktionsled idag en försvinnande liten del av vad du betalar i butiken, mellan en halv och fem procent hävdar Rena Kläder. Detta innebär att klädarbetarens lön skulle kunna dubblas utan att det skulle märkas på priset.

För det andra så är marginalerna i klädindustrin stora. Visst har priserna på kläder har sjunkit, men produktionskostnaderna har å andra sidan sjunkit mycket mer. Klädföretagen har helt enkelt råd att betala mer. För något år sedan så var det någon aktionsgrupp som hade någon kampanj att man skulle betala en femma extra när man handlade kläder på till exempel H&M för att visa att man ansåg att det var viktigt att de var producerande under goda arbetsförhållanden. Syftet var gott, men budskapet blir någonstans att det är konsumenternas ansvar att kläderna sytts under risiga arbetsvilkor. Vi ska inte kräva att få betala mer för våra kläder. Vi ska kräva att företag tar ansvar för sina produkter.

Men visst är det något sjukt när man köpa en t-shirt, som innehåller bomull som har odlats och sedan blivit till tyg och sedan blivit till ett klädesplagg och sedan transporterats till europa och sedan blivit uthängd i en butik, för mindre än femti spänn.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej Joel, jättebra blogg! Det här ska nog inte tas på allt för stort allvar men är en rätt intressant text om beredvillighet att handla alternativt och vad det betyder.

http://www.stureplan.se/blogs/strictlybusiness/view_comment.php?blogid=2989

Jag gillar din kombination av radikalitet och pragmatism, ju fler som inser det desto snabbare kommer det gå det här rädda världen-projektet. So long!

2:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.stureplan.se/blogs/strictlybusiness/
view_comment.php?blogid=2989

fast i ett ord.

2:55 PM  

Post a Comment

<< Home