Thursday, March 29, 2007

NGO Maffia

Igår var jag på ett seminarium arrangerat av Amnesty Business Group med titeln ”Ansvarsfullt Made in China?”. ABG är en verksamhet inom Amnesty med fokus på företags sociala ansvar. Man har en styrelse som i stort sett bara består av representanter från näringslivet. Det ABG gör som är bra är att man försöker vara någon form av folkbildare för företag genom att bland annat arrangera seminarium som det jag deltog i igår.

Till livs fick vi flera intressanta presentationer som ur flera vinklar belyste situationen i Kina, inte minst från Maria Granefelt som är Kina-samordnare för Amnesty International. Advokat Thomas Lagerqvist, delägare i den ansedda advokatbyrån Mannheimer Swartling menade att diskussionen om Kina var överdriven, både det positiva och det negativa. Lagerqvist menade att han hade stor erfarenhet av CSR i allmänhet och CSR i Kina i synnerhet. Sedan 1992 är han stationerad i Hong Kong.

Mot slutet av sin presentation känner Lagerqvist att han måste slänga in en brasklapp mot arga NGO’s. Dessa använder sig ibland enligt Lagerqvist av maffialiknande metoder (”fint företag, synd om det skulle råka ut för en liten skandal”).

Det där maffiasnacket har Johan Norberg kört med förr och visst kan jag skratta åt det, jag antar att det är enda sättet att behandla sådana oförskämdheter. Att känna sig tvungen att jämföra NGO’s som helt utan vinstintresse kämpar för en bättre värld med brottssyndikat visar givetvis hur desperata nyliberaler är över att tappa greppet.

Det finns knappast några NGO’s som orsakar skandaler, det gör företagen själva.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home