Wednesday, January 03, 2007

Reaktioner

Ett antal ”liberala” bloggare (se här och här) gick igång på Rena Kläders Indiska rapport, eller kanske snarare på medias rapportering om rapporten (få verkar ha läst själva rapporten). Det verkar dock som det föreligger en hel del missuppfattningar. Rena Kläder kritiseras för att vilja påverka det demokratiska Indiens minimilönenivåer och det ifrågasätts hur man kan veta att dessa minimilöner är för låga idag. Men Rena Kläder bryr sig inte om att påverka Indiens minimilönenivåer och vet bara att i de flesta asiatiska länder så är minimilönerna för låga för att leva på. Det krav som förs fram i rapporten är att Indiska borde kräva av sina leverantörer att de betalar en lön som går att leva på, vare sig det är en nivå som ligger över eller på samma nivå som den lagstadgade minimilönen.

Man anklagar också Rena Kläder för att ha en protektionistisk agenda, vilket känns väldigt tröttsamt. Rena Kläders åsikt är att det är bättre att klädindustrin finns i t.ex. Bangladesh än att den finns i t.ex. Sverige. Att flytta dit produktionen är billig är logiskt och bra för alla inblandade, men det ska väl inte behöva innebära att det är okej att gå över lik och att uttnyttja människor till sista blodsdroppen. Mänskliga rättigheter ska respekteras var helst klädindustrin finns.

Vidare så menar man att Rena Kläder endast bryr sig om arbetare som är med i facket. Vad man grundar detta på har jag ingen aning om. Rena Kläder arbetar för att förbättra villkoren för alla världens klädarbetare. Majoriteten av dessa finns i Kina där det är förbjudet att organisera sig i fria fackföreningar. Med andra ord så arbetar vi framförallt för arbetare som inte är med i facket.

Kritiken är tydligt ideologisk med ett perspektiv som gör gällande att det är direkt fel av företag att ta ett större ansvar för sin verksamhet än vad lagen kräver. Denna linje drevs också i den mycket snurriga, men inte poänglösa, boken Avlatsindustrin av Timbromannen Kristian Karlsson.

Rena Kläders utgångspunkt är att mänskliga rättigheter och nationell lagstiftning ska respekteras i klädindustrin. Problemet idag är att dessa ständigt kränks (alltså även lagar, men ett klädmärke har inget juridiskt ansvar att se till att deras leverantörer är laglydiga) runt om i klädindustrin. Men många klädföretag arbetar för att säkerställa att rättigheter inte kränks och att deras varor produceras på ett bra sätt, till exempel Indiska. Dessa företag kommer att göra det vad än politiska skribenter tycker om det. Frågan för dessa företag är hur man genomför ett sådant arbete effektivt. Det är utifrån en sådan utgångspunkt, hur vi bäst säkerställer goda arbetsvillkor, som Rena Kläder publicerade rapporten om Indiska.

Till skillnad från bloggarna ovan har flera multinationella klädföretag börjat inse vikten av stabila industriella relationer hos sina leverantörer, både för att det är det bästa sättet att övervaka och implementera goda arbetsvillkor och för att trygga leveranser. Jag har på denna blogg berättat hur bland annat GAP arbetar tillsammans med den globala fackliga organisationen ITGLWF för att skapa en dialog mellan arbetsgivare och fack. Anledningen till att man finns i ett sådant samarbete är för att stabila parter på arbetsmarknaden är det mest kostnadseffektiva sättet att se till att rättigheter inte kränks. Alternativet har vi sett i Bangladesh under året som har gått, när arbetare förbjuds att organisera sig och tvingas leva på löner som faktiskt är omöjliga att leva på så leder det till våldsamma upplopp där egendom och människor skadas. Samma sak händer med jämna mellanrum i Kina där det också är förbjudet att organisera sig fackligt.

Det ligger i allas intresse att människors rättigheter respekteras. Låt oss arbeta tillsammans för det.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Slutsats: "Rena kläder" struntar i Indiens miniminivåer eftersom man bättre än Indien vet hur dessa miniminivåer ska sättas.

Därför hittar man på en egen miniminivå som ska gälla. En sorts handelshinder för att skydda europeisk textilindustri kan man tänka, eftersom "rena kläder" får pengar av facket.

Som av en händelse så var en av självständighetsrörelsens mest effektiva aktioner att just hota den brittiska textilindustrin, det var inte populärt hos brittiska facket då och tydligen gäller det europeiska fackliga intressen även idag. Samma strukturer men en förljugnare retorik. Förr i tiden var man åtmistone ärliga i sitt uppsåt.

12:56 PM  
Blogger Joel said...

Francophobe; det finns ingen klädindustri i Sverige att skydda. Det finns inget som är protektionistiskt i Rena Kläders agenda, tvärtom arbetar man mot tullar, bojkotter och urprungsmärkningar av just den anledningen. RK vill ju att klädarbetarna i Indien ska få det bättre, om de blir arbetslösa får de ju det sämre.

Även om lönenivån i klädindustrin i Indien skulle dubblas skulle det fortfarande löna sig att producera i Indien. Industrin är modern och effektiv. Europa är ute ur leken, med undantag för en tynande industri i Portugal och Italien. Klädindustrin kommer inte tillbaka till europa. Varför tror du att ett nätverk som Rena Kläder skulle skydda portugisiska och italienska kapitalister?

Men visst finns det ändå ett fackligt egenintresse i detta; ingen löntagare någonstans i världen tjänar på att en annan löntagare får sämre villkor, däremot tjänar alla löntagare i längden på att en arbetare får bättre villkor.

Rena Kläder sätter inte någon minimilönenivåer. Som du kanske hör på begreppet levnadslön understryker vi bara att en lön ska gå att leva på. Vad som är en levnadslön är givetvis olika från land till land. Det kan inte Rena Kläder avgöra, det kan endast arbetarna som ska leva på lönen göra.

12:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

Problemet är att Rena Kläder antyder att de löner som betalas ut i de fabriker som Indiska köper kläder från är för låga för att leva på. Detta gör man utan att ha någon grund för detta. Att lönerna i helt andra klädfabriker i andra asiatiska länder är för låga säger inget om hur det är i indiska fabriker.

Därmed har man bidragit till att Indiska helt obefogat blivit uthängt i media. Det är illa av flera skäl, bland annat att det riskerar leda till en "vargen kommer"-effekt så att det blir mindre uppmärksammat nästa gång som det verkligen bryts mot MR i utländska fabriker.

(Jag har för övrigt inte anklagat Rena Kläder för protektionism.)

6:47 AM  

Post a Comment

<< Home