Wednesday, January 10, 2007

ETI utesluter Levi Strauss & Co

Det brittiska multistakeholder-initiativet Ethical Trading Initiative (ETI), där bland annat företag som GAP, Marks & Spencer, Chiquita och Debenhams är medlemmar, har uteslutit företaget Levi Strauss & Co. Anledningen är att Levi's vägrar att kräva att deras leverantörer betalar en levnadslön till sina anställda. Alla företag som går med i ETI, där också fackförbund och NGO's finns representerade måste skriva under och anta ETI's gemensamma uppförandekod ETI Base Code. Som lägsta lönenivå anger ETI Base Code "living wage", vilket innebär en lön som går att leva på.

ETI har ofta blivit beskyllt för att vara ett mjäkigt initiativ som inte kräver motprestationer av sina medlemsföretag. Möjligtvis är detta beslut ett försök att bevisa motsatsen.

Uteslutningen av Levis gäller i ett år.

Begreppet levnadslön upprörde en del personer här i Sverige när Rena Kläder släppte rapporten om Indiska, i resten av världen finns det en mycket större acceptans för detta begrepp även om det inte är okontroversiellt. Eftersom det verkar finnas en hel del missuppfattningar om vad levnadslön egentligen innebär så lovar jag att snart förklara det lite närmre.

Läs mer om uteslutningen av Levi's här.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home