Thursday, December 28, 2006

Indiska rapport

Idag släpper Rena Kläder en rapport om Indiskas etikarbete och SVD har slagit upp det ganska stort. Rapporten är som vanligt snällare än vad det låter i artikeln, men det som står i artikeln är sant; Indiskas arbete är undermåligt. Däremot måste det sägas att Indiska gör mycket mer än de flesta andra klädföretag. Man har en uppförandekod och man kontrollerar att den efterlevs. De flesta företag har inte ens en uppförandekod och om de har det så kontrollerar man inte att den efterlevs.

Jämför Indiska rapporten med den som Rena Kläder släppte i somras om nio modeföretag. Jämfört med de företagen framstår Indiskas arbete som ganska seriöst. De företagen gör å andra sidan i princip ingenting.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Jag måste säga, det finns ett ganska stort problem med att svenska fackliga intressen är inblandade. I vilkens sak talar de? Har de inte ett intresse i att kunna definiera vad som är en rimlig lön i andra länder som går utöver intressena för arbetarna i t.ex Indien?

Ska man i Sverige eller Indiens parlament definiera vad som går att leva på?

Jag måste säga att det hela var en ganska konstig historia, det vore skillnad om man bröt mot lagar och regler, eller om Indien inte hade ett folkvalt parlament.

3:29 PM  
Blogger Joel said...

Jag ser inte vilka intressen svensk fackföreningsrörelse skulle ha, vi har ingen klädindustri i sverige idag och den kommer knappast att flytta tillbaka hit igen. Tvärtom anser jag att om man arbetar med frågor som rör arbetsmiljö utan att fackföreningsrörelsen är inblandad saknar man all trovärdighet.

Vilken lön som är möjlig att leva på är inget som någon bestämmer, det är ett faktum. Räcker lönen till att sätta mat på bordet, ha tak över huvudet, skicka barnen till skola, gå till doktorn och kanske spara lite också - då kan man leva på sin lön. Problemet är att de lagstadgade minimilönerna i de flesta asiatiska länder inte täcker dessa behov.

De som bäst avgör vilken lön som är rimlig är givetvis inte staten utan arbetsmarknadens parter. Problemet är att facklig organisering motarbetas väldigt ofta i Indien och därför är det väldigt svårt för arbetarna att göra sin röst hård.

Jag ser inte vad som är konstigt med historien. Indiska är ett intressant företag, till skillnad från de flesta andra företag försöker man faktiskt ta tag i dessa frågor. På många sätt blir därför Indiska ett exempel för andra företag, därför är det viktigt att granska Indiskas strategier, vilka är effektiva och vilka riskerar att underminera de goda ambtionerna Indiska förhoppningsvis har.

11:32 PM  

Post a Comment

<< Home