Thursday, November 09, 2006

Garments without Guilt 4


För snart två månader sedan så lanserade den Sri Lankesiska klädindustrins branschorganisation JAAF en kampanj som heter Garment without Guilt, som jag tidigare har skrivit om. Kampanjen går ut på att marknadsföra klädindustrin med goda arbetsvillkor. Strategiskt så var detta ett misstag, i alla fall när man lanserar en sådan kampanj utan att på något sätt konsultera arbetarna och deras representanter. Som jag också har skrivit tidigare har FTZGSEU lanserat en motkampanj, eller kanske snarare en komplementkampanj, ”Garments without Guilt? The Truth will come out in the wash”. Man håller med om att det är en bra idé att marknadsföra Sri Lanka med goda arbetsvillkor, bara man säkerställer att arbetsvillkoren verkligen är bra. Tre fackföreningar har nu lovat att hjälpa JAAF att hitta arbetsgivare som inte sköter sig.

Idag öppnade en stor mässa för klädindustrin på Sri Lanka som bland annat JAAF står som värd för. FTZGSEU ansåg att det var ett utmärkt tillfälle att påminna JAAF om att deras ”The truth will come out in the wash”-kampanj inte var någon tillfällig idé utan en pågående kampanj. En liten demonstration eller ”awareness raising event” som det stod i pressmeddelandet arrangerades. Över 200 arbetare från en flera olika fabriker slöt upp. En stor del kom från två fabriker som stängde för några veckor sedan. När fabrikerna lades ner så erbjöd man de arbetarna anställning i en fabrik flera timmars bilfärd därifrån. När arbetarna tackar nej så säger företaget att man tolkar det som att de säger upp sig.

Det var en snabb och kort aktion. Vi lyckades oss trixa oss förbi (ganska schysst när man är mer än 200 pers) poliserna utanför mässområdet och tog oss ända fram till byggnaden där mässan skulle öppna några minuter senare. Förvirring uppstår och poliserna som har släppt in 200 demonstranter får skämmas. Vi får stå en liten stund utanför mässan, sen avslutar vi aktionen. Pressmeddelandet skickade vi ut igår och dagens tidning stod det att aktionen skulle genomföras.

En sak var dock lite mystisk. Igår innan vi ens skickat ut ett pressmeddelande så började polisen ringa och fråga vad vi skulle ha för någon typ av aktion idag. Vi hade inte talat med någon utomstående.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home