Wednesday, November 08, 2006

En tvättäkta sweatshop

Så fick Sverige en ny skandal på halsen. Indiska, ICA och Jysk har skamlöst använt sig av en tvättäkta sweatshop och blev avslöjade av Uppdrag Granskning. Chatten som var öppen efter att programmet sändes för mer än en vecka sedan ligger kvar och det är intressant att se tittarnas, ofta väldigt upprörda, reaktioner. Och visst har de rätt. Detta är fruktansvärt upprörande, men inte förvånande.

Den modell som de flesta företag som säger sig försöka säkerställa goda arbetsvillkor arbetar efter, att ha en samling regler och sedan åka till fabriken för att kontrollera att de efterlevs, fungerar inte. Detta är ingen nyhet, ändå fortsätter företag att arbeta efter precis den här hyfsat värdelösa modellen. Och företagen som fanns med i programmet är ypperliga exempel. Om du vill att en kontroll ska ge utdelning så måste arbetarna själva vara involverade. Journalisten lyckas uppenbarligen oftast, företaget gör det sällan.

Vad det gäller Jysk och ICA vet jag inte, men Indiska hävdar ju i alla fall att man har ett seriöst kontrollarbete av sina fabriker. I våras på en debatt arrangerad av Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) så sa en representant för ett företag att anledningen till att det inte fanns fackföreningar på fabrikerna ofta var att arbetarna inte var intresserade av att gå med i facket. Enligt företaget, som har en stor del av sina leverantörer i Indien, berodde detta på att så många fackföreningar är dåliga och korrupta. Uppenbarligen verkar det snarare förhålla sig tvärt om. Men det är en inställning som är väldigt vanlig hos många företag och med en sådan inställning är det svårt att nå resultat. Vill man säkerställa goda arbetsvillkor så är det absolut viktigaste att säkerställa rätten till organisering. Om arbetstagarna har ett forum och ett verktyg att själva bevaka sin situation möjliggörs alla andra förbättringar. Och då räcker det inte att ha det inskrivet i sin uppförandekod och att vid fabriksbesök förklara för fabriksägaren att fackföreningar inte är farliga, man måste inta en proaktiv attityd till fackföreningar, om någon undrar hur man gör det så kan ni läsa gårdagens inlägg.

Nu har jag inte koll på alla detaljer, uppkopplingen här är inte den bästa och jag inte lyckats se programmet. Jag blir dock väldigt nyfiken på Jysks etiska riktlinjer. Det som enligt SVT:s hemsida fick Jysk att avbryta kontakten med det indiska företaget var tydligen att den indiska reportern hade blivit misshandlad, även om det stod helt klart att arbetarna på fabriken blev misshandlade på regelbunden basis. Jag tänker mig att det i Jysks uppförandekod står; misshandel av fabriksarbetare är okej, misshandel av reporter är oacceptabelt.

Även om folk på chatten verkar vara fly förbannade på ICA för att de fortsätter att handla med fabriken så måste jag säga att de ändå verkar mest seriösa. Detta beror givetvis på hur man agerar framöver, men ICA säger att man ska ta hjälp av internationell människorätts organisation. Om detta är en organisation med relevanta erfarenheter och mandat och ICA avser att förbättra hela sitt sätt att köpa in låter detta i mina öron mycket bra. Frågan är givetvis vilken organisation man avser och hur man avser att arbeta med den. Återigen innehåller gårdagens inlägg ett bra tips.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Om du menar att fackföreningar i Indien inte är korrupta så föreslår jag att du tar dig en till på Västbengalen.

6:24 AM  
Blogger Joel said...

Hej Anonymous
Jag har aldrig påstått att det inte finns korrupta fackföreningar. Det finns det i hela världen, även i Indien. Jag ville bara fylla på och nyansera bilden.
Poängen är att både klädföretag och deras leverantörer brukar skylla den låga organiseringsgraden i klädindustrin på att arbetarna inte vill organisera sig fackligt. Och att bevisa att det förhåller sig på något annat sätt är ofta svårt. I detta fall är det ju dock uppenbart att det förhöll sig på ett annat sätt.

11:08 PM  

Post a Comment

<< Home