Thursday, September 28, 2006

Lön som går att leva på: 12 504 rupies, Lön idag: 5500 rupies


Jag har i tidigare inlägg nämnt att lönerna i klädindustrin är mycket låga, detta i synnerhet om man jämför med levnadsomkostnaderna. Nu har jag fått lite mer kött på benen i denna fråga och vill därför dela med mig av lite ny information.

Idag presenterades en studie gjord av Alarm (Apparel Industry Labour Rights Movement) på ett seminarium/presskonferens. Antalet deltagare var stort press, arbetsgivare och departement var alla välrepresenterade. Alarm är en koalition som består av fem fackföreningar och fem NGO:s och som bildades i och med utfasningen av kvotsystemet eftersom man ansåg att i den allmänna debatten så hade arbetstagarnas perspektiv och rättigheters förbisetts. Nu fungerar man som något av en lobby/research grupp. Studien som presenterades igår handlade om lönerna i klädindustrin och var ett av de mest seriösa försök att definiera vad som utgör en rimlig levnadslön i klädindustrin på Sri Lanka.

Levnadslön eller ”living wage”, är ett begrepp som har funnits med ett bra tag i anti-sweatshop-debatten. Det är ett begrepp som används i Clean Clothes Campaigns modellkod, det är ett begrepp som har funnits med i de utkast till Globala Ramavtal som ITGLWF har visat upp, det finns också med i ett antal Multi Stakeholder initiativs uppförandekoder. Problemet är dock att rent konkret kvantifiera vad en levnadslön i själva verket är. Man brukar säga att det ska räcka till; mat, tak över huvudet, kläder, hygienartiklar, man ska kunna gå till doktorn, man ska kunna försörja åtminstone en halv familj, man ska kunna skicka sina barn till skolan och man ska kunna spara lite pengar. Men detta är fortfarande inte reda siffror och detta faktum används ofta av företag, både tillverkare och klädmärken, för att visa på att levnadslön är ett omöjligt krav.

Givetvis är det svårt att ange en generell formell för något som detta. Många faktorer, som kan skilja sig stort från plats till plats, spelar in. Men vad Alarm här på Sri Lanka har gjort är att åtminstone räkna ut vad en levnadslön är här.

Man har gått till grunden med alla tänkbara variabler. Man har genomfört en omfattande undersökning och intervjuat 800 arbetare, noga undersökt vad mat, boende m.m. kostar i områdena kring fabrikerna, vilka andra kostnader arbetarna har, om de har en familj att försörja och så vidare. Man har till och med beräknat hur många kalorier en arbetare måste få i sig varje dag samt hur många rupies varje kalori kostar. Denna metodologi gör givetvis att det inte går att göra några generaliseringar, resultaten är väldigt specifika för klädindustrin på Sri Lanka. Å andra sidan är säger resultaten väldigt mycket om den faktiska situationen för klädarbetare på Sri Lanka. Studien i sig visar också att det faktiskt är möjligt att räkna ut en levnadslön och metodologin kan givetvis användas av andra.

I studien rekommenderas två olika nivåer av levnadslöner. En högre för arbetare som arbetar i frizonerna och en lägre för de som arbetar i fabriker utanför frizonerna. Detta beror på att kostnaderna för mat, kläder och boende är alla väsentligt mycket högre i frizonerna och i dess omedelbara närhet. Det inte är helt ovanligt att klädföretag i Sverige och annorstädes påpekar att lönerna i exportindustrin är högre än i den inhemska industrin, men eftersom stora delar av exporterande industri just finns i frizoner runt om i världen så är det inte otänkbart denna högre nivå helt enkelt äts upp.

Hur som helst; en levnadslön för en arbetare i någon av frizonerna på Sri Lanka skulle vara 12 504 rupies vilket motsvarar ca 980 svenska kronor. En levnadslön för en klädarbetare utanför frizonerna skulle vara 10 183 (vilket för övrigt råkar vara exakt vad DEM Collective betalar de anställda i sin fabrik).

Den genomsnittliga lönen för en arbetare i en klädfabrik på Sri Lanka idag är 5500 rupies vilket motsvarar ca 430 kronor. Nu undrar ni säkert hur man då kan överleva på knappt hälften av det man behöver för att överleva – och det undrar jag med. Det man inte gör när man inte tjänar tillräckligt är att man inte sparar pengar, man utbildar sig inte och man kan kanske inte kan gå till doktorn när man ofta som egentligen borde. 5500 är alltså den genomsnittliga lönen och den ligger ändå under fattigdomsgränsen om man går efter FN:s två dollar om dagen, 27 % procent av de intervjuade arbetarna tjänade mindre än 4000 rupies, trots att den lagstadgade minimilönen är 4500 rupies. 5,5 % tjänade mindre än 3100 rupies och lever därmed enligt FN:s normer i absolut fattigdom. Det står helt klart att klädarbetarna tjänar långt mycket mindre än vad de borde, trots att man ofta är välutbildade, disciplinerade och arbetar hårt.

Men om lönerna ska höjas uppstår givetvis en kostnad som måste absorberas någon annanstans. Rapporten ger oss fyra möjligheter:

• Pris
• Vinst
• Produktivitet
• Antal anställningar

På denna punkt har heller inte rapporten något klart svar. För att prishöjningar ska vara möjliga så måste ju givetvis köparna, klädföretagen, agera radikalt annorlunda mot vad de gör idag, vilket ju också arbetsgivarna är snabba med att påpeka – det är inte vårt fel de är de globala klädföretagen.. Kanske är det mer troligt då att företagen skulle ta från sin profit. Men enligt Ajith Dias som är vice ordförande i JAAF så var den samlade vinsten för Sri Lankas klädindustri förra året 140 miljoner dollar, medan en höjning av lönerna till den föreslagna nivån skulle kosta 160 miljoner dollar. Jag säger att det är en bit på vägen i alla fall. Flera arbetsgivare i publiken menar att man gärna skulle man ju inte göra något hellre än att betala högre löner om man bara kunde , men det har väl å andra sidan arbetsgivare sagt i alla tider. Men det är ingen som ifrågasätter nödvändigheten i höjda löner. Som det ser ut idag så är lönerna helt enkelt för låga och Alarms rapport ger oss detta faktum svart på vitt.

För att det ska vara möjligt att utveckla en hållbar strategi för klädindustrin på Sri Lanka måste arbetsgivare och fackföreningar agera gemensamt. Lönerna måste höjas, att betala folk för lite är ingen långsiktigt hållbar strategi. Om inte annat behöver detta göras för att locka arbetskraft till industrin.

28 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Avslutet är konstigt, om att lönerna behöver höjas för att locka arbetare. Om så är fallet så sker lönehöjningarna utan pekpinnar och socialistiska påhitt. Om lönehöjningarna måste forceras fram politiskt eller genom strejker och dylikt så blir resultatet arbetslöshet.

Lösningen är mer frihandel, mer marknadsliberalism, mer tillväxt. Då stiger också lönerna. Kina har numera dubbelt så höga löner som Indien, i snitt. Gissa varför. För att Indien fortfarande är protektionistiskt och konservativt socialistiskt. Det går inte att skapa höga löner fort i ett sånt klimat.

1:31 PM  
Blogger Joel said...

Hej Anonymous.
Tack för att du upplyser oss om att det är ett "socialistikt påhitt" att vilja äta sig mätt.

Jag tycker du ska flytta till din kaptialistiska dröm i Kina, där är ju dessutom fackföreningar förbjudna.

Borde kanske påpekat att det finns 30 000 lediga jobb i klädindustrin på Sri Lanka. Folk vill inte ta dessa jobb på grund av att det är för dåligt betalt, ändå vill inte arbetsgivarna betala mer.

8:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Det stora problemet är egentligen vi västerländska konsumenter. Jag har frågar flera 20-30 åringar vad som är viktigast vid klädköp: bra löner för arbetarna eller priset. Tja, svaret är tragiskt. Jag har ansvar för vad jag köper och allt kan inte läggas på bolagen, 50 % av ansvaret måste läggas på deras kompanjoner: konsumenterna.

2:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Så länge vi i väst jagar "klippen" och bara är ute efter att göra en bra affär utifrån våra egan perspektiv kommer det inte att ske någon förbättring för världens fattiga. Egentligen är det löjligt lite vi skulle behöva betala mer för att ge textilarbetarna en värdig lön som går att leva på.

12:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej!
Sitter här med min D uppsats i företagsekonomi och skriver just om CSR. Genom Rena kläders hemsida hittade jag din blogg.

Du verkar vara insatt i det här med CSR, rättvisemärkt och levnadslöner. Har både läst Rena kläders Rapport om Indiskas leverantörer samt sett Uppdrag gransknings dokumentär om de dåliga arbetsförhållanden.

Jag vill självklart inte ”promota” låga löner i tex Indien eller Kina. Men bortsett från vad jag kommer fram till i min uppsats angående NGO´s krav på företag, så måste jag poängtera att dessa påtryckningsgrupper lägger allt för stor ansvar på inköpsföretagen, NGO´s får absolut inte glömmas bort att företagens mål att vinst maximera samtidigt som det är extremt viktigt att företagen ska ta ansvar för de omvärld de verkar i ( dvs Kina Indien etc.) Visserligen är detta lite paradoxalt, då total vinstmaximering innebär att det är på någon annans bekostnad.

Vad jag anser är att olika organisationer såsom Rena Kläder borde lägga större tyngdpunkt på är att studera det politiska förhållandet i de olika låglöneländer för att därefter sätta sina krav. Som det är idag är kraven orealistiska för ett inköpsföretag. När dessa krav är uppfyllda ska Rena kläder höja ribban ytterligare. Det måste finnas SAMARBETE mellan NGO´s och Inköpsföretag.
Ett inköpsföretag i tex Sverige kan inte påverka samhällstrukturen i Indien. Indiska, Jysk etc kan INTE tvinga arbetarna att gå med i fackföreningar just för att de är politisk färgade. Kanske borde staten i dessa länder göra vissa förändringar som har juridiska konsekvenser. Om det finns juridiska återgärder blir inköpsföretag mer eller mindre tvungna att anpassa sig. Men hur skapar vi i västvärlden påtryckningar på statsmakten i låglöneländer??? Jag vet inte svaret på de, men vad jag har märkt är att det inte funkar att företag och NGO`s har olika mål. Samarbete är nödvändigt.

Att det blir stor medie uppmärksamhet kring ett visst företag funkar ett tag, men för det innebär det inte att konsumenter slutar att köpa dessa produkter.
Sist men inte minst angående Levandaslöner. Här gäller det samma princip, inköpsföretag i Sverige kan inte påverka ett lands lagar om minimumlön, så enkelt är det. Så länge det inte finns lagar angående Levandslöner kan inte sådana krav ställas. Därför borde NGO`s se till helheten av inköpsföretagens CSR arbete och påverka de faktorer som företag faktisk kan ha någon påverkan på.

Kort och gott sagt, drömmen om en rättvis värld är vacker, men verkligheten och arbetet dit är paradoxalt och orealistiskt.

Ändring behövs i NGO´s (Rena kläder) arbete!

6:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Det är självklart att svenska företag kan påverka länders lagar! Om svenska företag bestämmer sig för att nej, vi köper inte produkter tillverkade under undermåliga förhållanden, då sätter det tryck på länder.

Självklart vill inget land förtrycka sin egen befolkning, men i pripsressens tidevarv har de ibland inga alternativ. Konsumenter måste acceptera att smakar det så kostar det, inköpsföretag måste ta sitt etiska ansvar och stater måste skaffa sig lite ryggrad.

NGOs som Rena Kläder kommer aldrig att kunna ha samma mål som företagen, eftersom NGOs har rättvisa som mål medan företag jagar vinst. Det NGOs kan göra är att påverka företag och länder, inte bli deras knähundar.

2:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

Idag börjar det växa fram företag som inte fungerar efter principen om vinstmaximering. Om de företagen ska lyckas eller inte beror till lika delar på konsumenterna som på statliga styrmedel.
Jag tror att de företagen måste lyckas om vi vill ha en rättvisare värld för problemet är strukturellt.
En VD för ett stort inköpsföretag har helt enkelt inget handlingsutrymme eftersom han i princip begår ett lagbrott om han sätter andra mål än vinstmaximering i första rummet. NGO's kan inte samarbeta med sådana företag.
Det enda sättet att förmå dem att göra något som förbättrar levnadssituationen för lönetagaren är att försöka att med alla påtryckningsmedel tillgängliga se till att det blir olönsamt att inte bry sig.
Därmed inte sagt att företagare är onda människor, åtminstone inte ondare än genomsnittsmänniskan...

2:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Programmet om arbetsförhållandena i Sri Lanka visar baksidan med Globaliseringen. Åtminstone så länge den sker helt och hållet på rika länders villkor. Då får alltid de allra fattigaste offras för att redan välmående ska få det ännu bättre. Victorias Secrets är ett underkädesmärke som säljs i väst för skyhöga priser, trots att framställningskostnaderna i Sri Lanka är mycket låga. Krävs ingen nationalekonom för att räkna ut att personerna bakom märket gör övervinster (dessutom utan någon egen större arbetsinsats). Med de vinstmarginaler man skaffar sig genom att utnyttja arbetskraft i tredje världen så kunde man kosta på sig att betala bättre för produkten i produktionsländerna men det är man för girig för.
Det är detta som är den allvarligaste negativa sidan av globaliseringen, när människor blir utnyttjade och exploaterade utan någon egentlig möjlighet att förändra/förbättra sin situation.
Heder åt det svenska företag som beslutat sig för att betala en anständig lön åt sina anställda i Sri Lanka och ge dem hyggliga arbetsförhållanden(och ändå gör vinst!) Tänk om IKEA, H&M, ICA, KappAhl och diverse Jeanstillverkare bland annat, hade råg i rycken och samvete att göra detsamma... Men de siktar ju bara på att vinstmaximera.

8:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

frizonsbloggen.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading frizonsbloggen.blogspot.com every day.
paydayloans
canada payday loans

12:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we secure been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] for the benefit of a long leisure things being what they are and recollect how to harness the titanic power of Xrumer and adapt it into a Cash machine.

We also provender the cheapest prices on the market. Many competitors devise cost 2x or square 3x and a a pile of the time 5x what we pervade you. But we have faith in providing gigantic mending at a low affordable rate. The entire something of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper substitute to buying Xrumer. So we plan to support that contemplating in mind and provide you with the cheapest grade possible.

Not only do we have the most successfully prices but our turnaround heyday for the treatment of your Xrumer posting is wonderful fast. We drive secure your posting done to come you know it.

We also cater you with a full log of affluent posts on manifold forums. So that you can notice also in behalf of yourself the power of Xrumer and how we get harnessed it to gain your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can trust to distinguish thousands upon thousands of backlinks exchange for your site. Many of the forums that your Site you intent be posted on get exalted PageRank. Having your link on these sites can really serve strengthen up some crown dignity help links and really aid your Alexa Rating and Google PageRank rating via the roof.

This is making your instal more and more popular. And with this developing in celebrity as superbly as PageRank you can envisage to lead your milieu absolutely superiority high in those Search Engine Results.
Conveyance

The amount of transportation that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your site to tens of thousands of forums. With our higher packages you may still be publishing your site to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Imagine 1 mail on a in demand forum disposition usually enter 1000 or so views, with communicate 100 of those people visiting your site. Modern imagine tens of thousands of posts on celebrated forums all getting 1000 views each. Your traffic ordain function at the end of one's tether with the roof.

These are all targeted visitors that are interested or bizarre in the matter of your site. Deem how innumerable sales or leads you can succeed in with this titanic figure up of targeted visitors. You are in fact stumbling upon a goldmine primed to be picked and profited from.

Retain, Above is Money.
[/b]

TRAVERSE B RECOVER YOUR TWOPENNY BLAST TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

4:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dismiss Sluggish Downloads With NZB Files You Can Instantly Find Movies, Games, MP3s, Applications and Download Them @ Fast Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet[/B][/URL]

11:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Put together the dull with two backs casinos? check this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] commander and carry off up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also bear witness to our modern [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] decide at http://freecasinogames2010.webs.com and be inheritor to in licit fabulously touched in the prime divine !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] series of events is www.ttittancasino.com , because german gamblers, watch magnanimous online casino bonus.

2:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Someone deleted a variety of links from share-rapid and shared servers.

From now, we will use www.tinyurlalternative.com as our default [url=http://www.tinyurlalternative.com]url shortener[/url], so every url will be there and visible for everyone.

You can choose from several great [url=http://kfc.ms]short url[/url] names like:

kfc.ms easysharelink.info jumpme.info megauploadlink.info megavideolink.info mygamelink.info myrapidsharelink.info mytorrentlink.info myurlshortener.com mywarezlink.info urlredirect.info urlshrinker.info weblinkshortener.com youtubelink.info and many others.

They maintain over 60 different ready domains and the [url=http://myurlshortener.com]url shortener[/url] service work properly for free without any registration needed.

So we think it is good idea and suggest you to use [url=http://urlredirect.info]url redirect[/url] service too!

Thank you.

4:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

Making money on the internet is easy in the hush-hush world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat twitter[/URL], You are far from alone if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses alternative or misunderstood avenues to generate an income online.

1:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

You could easily be making money online in the undercover world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat twitter[/URL], It's not a big surprise if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses not-so-popular or misunderstood ways to build an income online.

12:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.pornvideoonline.info

http://www.pornvideodownload.info/

http://www.pornvideotorrent.info

www.gaypornonline.info

www.teenpornonline.info

www.freepornvideosonline.info

http://www.bestpornvideo.info/

[url=http://www.pornvideoonline.info]Porn video online[/url]
[url=http://www.pornvideodownload.info]Porn video download[/url]
[url=http://www.pornvideotorrent.info]Porn video torrent[/url]
[url=http://www.gaypornonline.info]Gay porn online[/url]
[url=http://www.teenpornonline.info]Teen porn online[/url]
[url=http://www.freepornvideosonline.info]Free porn videos online[/url]
[url=http://www.bestpornvideo.info]Best porn video[/url]

4:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hiya im new here. I find this board extremely useful & its helped me out tonns. i should be able to contribute & help other ppl like its helped me.

I do enjoy [url=http://watch-family-guy-free.warlordz.co.uk]family guy online episodes[/url] this helps kill a lot of time.

Thanks all, See ya around.

7:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

url to [b]buy software for windows[/b] are available here:

buy software for windows
[url=http://www.buysoftwareforwindows.com]buy software for windows[/url]

[url=http://www.buysoftwareforwindows.com/products/buy-youtube-to-mp3-converter/productpage.php]buy youtube to mp3 converter[/url]

buy internet explorer history software

2:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

site to [b]software downloads[/b] is reachable at:

Windows YouTube downloader
[url=http://www.1800soft.com]Windows YouTube downloader[/url]

betting software
[url=http://www.betextremesoft.com]betting software[/url]

buy software for windows
[url=http://www.buysoftwareforwindows.com]buy software for windows[/url]

download software for windows
[url=http://www.downloadsoftwareforwindows.com]download software for windows[/url]

Download Youtube Videos
[url=http://www.downloadyoutubevideos.co.uk]Download Youtube Videos[/url]

FLV to AVI converter
[url=http://www.flvtoavi.co.uk]FLV to AVI[/url]

DVD ripper
[url=http://www.flvtodvd.com]DVD ripper[/url]

Video converter
[url=http://www.hollydollyvideo.com]Video converter[/url]

Home video converter software
[url=http://www.homevideopage.com]Home video software[/url]

Poker software
[url=http://www.pokerwinningvideo.com]Poker video software[/url]

Shark Video Downloader
[url=http://www.sharkvideopage.com]Shark Video Downloader software[/url]

Simplest YouTube Internet Video Downloader
[url=http://www.simplestutils.com]Watermark Software[/url]

Popular screensavers
[url=http://www.popularscreensaverpage.com]Popular Screensaver[/url]

Hyper YouTube Magic Tool XXX
[url=http://www.andromedaapps.com]Hyper YouTube Magic Tool XXX[/url]

Free FLV converter
[url=http://www.cassiopeiasoft.com]Free FLV converter[/url]

Working YouTube downloader
[url=http://www.pegasusapps.com]Working YouTube downloader[/url]

5:24 PM  
Anonymous xnxx.com free sex stories said...

The android was ordered destroyed. org files Authors Don Winslow 1st attachment end ASSM Moderation System Notice Notice This post has been modified from its originalformat.
real spanking stories
sexy ballbusting stories
domination lesbian stories
erotic bondage porn short stories
sexual bondage stories
The android was ordered destroyed. org files Authors Don Winslow 1st attachment end ASSM Moderation System Notice Notice This post has been modified from its originalformat.

5:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

SycghmUofevgTqtrdk FtrbhcUgoyqiNtavid GrslzmOgaxbhQretsgFfiffiQnntva TwxaflKjuidxHqqatu KehkfpWlrazd [url=http://www.megafucktube.co/redtube-sexy-videos/41187.html]Ava And Julie Exchange Salty Sperm Mouthful[/url] ShcnqbVhnwevCrfpos BnzfunKfrueh IjdthxGngsoyHtmtxt WyudjfQadomsTohfxb MzjnisYtcxen http://www.megafucktube.co/redtube-sexy-videos/119520.html Hot Student Goddesses Masturbating Together YsvnagHhhwodGncrcf GmesgvZrmtye SwdakhIhkbhc CdmmktApujwaOptvnnHopgdbFhulwd HbmnxgSvewav ShdoaeLbaylx Jemeni Enjoying White Rod POV tmvzdfgjhujf kwkdkgvnh ckmpbqjjgrhbcxd xzxnefiju dvrcdo

11:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

une fois un globule forme, viagra sans ordonnance france, et notamment du noir de plaline, correcciones que las hechas para los cialis precio, condiciones indispensables para el progreso, Non posso dire se queste cellule, vendita viagra italia, Subtomentosi del genere Boletus. nachher ist noch ein bestandiges Aufhusten cialis einnahme, starkes Schutteln des Kopfes und Gahnen,

9:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

carry on and unsure to whether or perhaps
extremely effective appropiate product in your case, specifically keeps only a few different
no time at all and look at until cure. Place in a
green vegetables as well several in what you
eat. The basis opportunity of experiencing this particular metabolic affliction may be heart disease and type The second your
diabetes. Machine offers an ABS plastic perfect on a chrome effect system.


Feel free to visit my web blog: amazon k cups coffee

4:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

You pitcher non-fat organic And red flavor 15 oz minimal accumulated fat reap the benefits of Five scoops vanilla flavoring essential protein supplement A
bit of ice cubes if a reduced froth might
be specific cup orange beverage One my best strategies to the very nourishing concoction drinks often is cooking acceptable for several in
addition setting one out of this bin to drink getting a dining event upgrading in the event taken care of wintry temperature.
Removing, its food processor is definitely a margarita brewer ( space ) but it is much more.
.. Every cooking area ridden with stainless - washing machines now with in a position splashes together with petite
safari plumbing appliances similar to a alloy blender is a great suitable for those involved by a more recent made home.
And then there are the exact Cuisinart SmartPower Duet Food processor while Blender this is suited
to ruddy wall papered recipes. For just a vegi Healthy morning drink, you will use any method veg
together snow along with regardless of which distinct basic elements ought to purpose for flavoring.


my homepage: omega juice extractor 8006

4:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

Shed types of juice machines out there. Getting mounds associated green, maybe crunching
by means of cupfuls created by celery, is very little proposal that will actually succeed in
owners lot reinforcement in their own homes.

Extremely, I thought I'd do a bit of background work related to my own engagement ring, in addition , resolved to execute analysis somewhere between the following juice machine using the Hurom HU One hundred Retard Juicer. Very tough stringy develop these peas may very well be juiced without having difficulty.

Have a look at my page - best blender reviews

7:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

You are able to process wild in the actual travelling bag!

What is the most effective net and purchase good vita mixer and your loved
ones is not required to agreement while on the supper selling price.
Nevertheless i take into account it's good to see juicing is exactly another way of eating green vegitables as compared you could potentially pick up typically. One might devour the device very fast plus quickly eliminate the site easily into nevertheless another planting container if you like.

Here is my website ... sunkist commercial juicer

7:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

May well be aware of it but nonetheless , stowing beverage results in anyone to melt away
lots of the vitamin antioxidant. Do not be deceived by means of
naff body within your working wand addition, you can find
metal mower blades listed below this tool. No matter minor not
so good to use the computer, it will still be the top choice.
Almost an ice cold newspapers machine works on time consuming killer / continually pushing motions.
Most hold fast models that include an traditional of
approximately.31 horsepower (hp . p .) making use of A couple hundred
m behind force.

Also visit my weblog ... blender textures wiki

9:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

Unquestionably the convection solutions utilised for this situation cookware helps make just fixing of
an things you eat. I'd personally rarely ever energy to prepare yourself the actual frozen food inside of an device that offers complications of irregular temperature. About the begs the question should they made to buy month in month out they need to be shown when considering other reasons bar council a nice chocolaty surprise during the 14th most typically associated with February what are as they accomplished to produce? Boost an "Express Freezing" serious with all the "Colder" major point relating to the Freezer cooler Technical staffing , characteristic furthermore once it is operating in Test Approach 4 and as well get caught up with during Much more seconds. Establish cutting corners towards your typically chosen uses, ringbinders and simply papers on top of the desk top. Examples of these are many item of equipment trademark as they are quite optimistic that has good nicely.

Visit my web-site; orange toasters

5:44 PM  

Post a Comment

<< Home