Monday, February 19, 2007

Novosibirsk

Jag lovar dyrt och heligt att denna blogg ska uppdateras mer frekvent i framtiden. Dock inte i den närmsta veckan då jag tillsammans med min gamla musikensemble Vox Vulgaris ska åka till Novosibirsk för att konsertera i dagarna två. En av medlemmarna, Rasmus Fleischer, skriver på sin blogg Copyriot om Novosibirsk.

Wednesday, February 07, 2007

Det finns ingen MR-rabatt för små företag.

De senaste veckorna har jag träffat en rad svenska företag för att prata om hur det går med deras arbete att säkerställa att deras varor inte produceras under omänskliga arbetsvillkor. Även om jag ärligt kan säga att det verkligen finns en vilja att göra något så har de flesta företag inte gjort mycket alls. I vissa fall har man äntligen antagit en uppförandekod, i vissa fall har man försökt att genomföra en kontroll på en fabrik. Vad det råder brist på är kunskap. Ofta har man en generell förståelse för vilka problem som är vanliga i industrin; låga löner, långa arbetsdagar, men det är ytterst ovanligt att man har någon mer detaljerad kunskap om arbetsvillkoren i sin egen leverantörskedja. Man säger att man har den kunskapen – men när jag frågar vilka problem som finns så är det just de generella problemen som dyker upp; ”De jobbar väldigt mycket övertid”.

Ett företag har ett ansvar att veta hur deras produkter tillverkas. Grunden för ett effektivt och bra CSR-arbete ligger givetvis i att man känner till och förstår problemen i fabrikerna. Då räcker det inte med att låta en revisionsbyrå göra ett besök på en av de fabriker man använder. Erfarenheten visar att en sådan ”kontroll” ytterst sällan visar upp vilka problem som finns.

De flesta av de företag jag mött på de senaste veckorna är relativt små och relativt nystartade. Vad jag alltid får höra från dem är att de är för små för att kunna ta ett ansvar. Man menar att man inte har resurser till att kontrollera fabriker och/eller att man har svårt att påverka sina leverantörer för att man är en sådan liten kund.

Låt mig nu klargöra följande:

1.Det går inte att dela ut någon slags rabatt på mänskliga rättigheter bara för att man är ett litet företag.

2.Ett litet företag har färre leverantörer än ett stort. Därmed är det mycket enklare att hålla koll på hur ens kläder tillverkas.

3.De företag som har gjort allra mest är också de absolut minsta, typ DEM Collective .

Om man vill att ens varor ska produceras under bra omständigheter så är det fullt möjligt. Det som krävs är en vilja som genomsyrar hela organisationen.